30 Nisan 2020 Perşembe

Orhan ELMAS

(1927 - 2002) Yönetmen, senarist, oyuncu Orhan Elmas, 1927 yılında İstanbul’da doğmuştur. Bir süre Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam etti. Parasızlıktan Güzel Sanatlar Akademisinin son sınıfından ayrılır. Sinemaya geçmeden önce Yelpaze, Çiçek ve Yıldız Dergilerine resimler çizerek ressamlık yapar. gazetecilik, tezgahtarlık vitrin düzenleyiciliği gibi çeşitli işlerde çalıştı. Sonra Ses, Muammer Karaca, Avni Dilligil, Maksim ve Küçük Sahne’de tiyatro oyunculuğu yaptı.

1944 yılında Son Dakika Gazetesine Makaleler Hikayeler yazar. “Gece Postası” Gazetesine Sinema ile ilgili yazılar yazar, röportajlar yapar. Gazetecilikte başarı sağlayan Orhan Elmas, Yelpaze Dergisinin Yazı işleri Müdürlüğüne getirilir. Bir süre bu derginin müdürlüğünü yapar. Bab-ı Ali de yazar- çizer olarak isim yapıp önemli mevkilere kadar yükselen Orhan Elmas, dönemin jönleri kadar yakışıklıdır. Yeşilçam’dan teklifler alır. 1946 yapımı “Toros Çocuğu”ndan sonra “Unutulan Sır ve Zeynep’in İntikamı” filmlerin de jön oynar.

Orhan Elmas, Muhsin Ertuğrul’un yönettiği “Yayla Kartalı” adlı filmle 1945’te sinema oyunculuğuna başladı. Aynı yıllarda Ses, Muammer Karaca ve Avni Dilligil tiyatroları ile Küçük Sahne’de tiyatro oyunculuğu yaptı.

Yönetmenliğe 1954 yılında başlayan Elmas, Metin Erksan’ın öyküsünden uyarladığı “Kanlı Firar”’ın ardından, “Duvarların Ötesi”yle dikkati çekti. “Ezo Gelin” ve “Öleceksek Ölelim” filmleriyle Adana ve Antalya film festivallerinde ödül alan Elmas’a, 1994 yılında, 31. Antalya Film Festivali’nde “Onur Ödülü “ verildi. Son olarak “Kızlar Sınıfı” adlı televizyon dizisini yöneten Elmas’ın 117 filmi bulunuyordu.

Katıldığı Festivaller Ve Ödülleri :
1970 2. Adana Film Festivali’nde” Ezo Gelin” en iyi 2. film
1971 8. Antalya Film Festivali’de “Öleceksek Ölelim” en iyi 2. film
1994 31. Antalya Film Festvali’nde Orhan Elmas’a onur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder