28 Şubat 2020 Cuma

Münir CEYHAN


1908 Beyrut - ? ) Bombalanmış köprüler, perişan demir yolları üzerinden Edirne’ye oradan da İstanbul’a varıp öğretmenliğe başladı. Viyana musiki ve Tiyatro Akademisi mezunu ses öğretmeni olarak İstanbul Belediye Konservatuvarında çalışmaya başladı. Kesin ölüm tarihi bilinmemektedir.


Hasan El Mesali, Feruş gümrük memuru olarak çalıştığı Beyrut’tan eşi ve 4 çocuğuyla birlikte Fransız gemisiyle İstanbul’a göndermiş ve kendisi 1. Dünya Savaşı’nda yüzbaşı rütbesiyle görev almıştır. Diğer taraftan büyük bir müzisyen  olarak yetişecek olan Münir Ceylan ve kardeşi Tevfik Ceyhan yeteneklerini annesinden almışlardı.

Hayranı olduğu Schubert’in eserlerini inceliyordu. Dört yıllık eğitimi bittikten sonra Schubert’in yaşadığı ülkeye gitmek için cebindeki son parasını da harcamıştı. Viyana Akademisinde sesini beğenmişlerdi. İkinci Dünya savaşının en korkunç yıllarını orada geçirdi. Bütün yoksulluklara göğüs gerdi. Beş yıl sonra Akademiden diplomasını alarak 1943 yılının sonlarına doğru yurda döndü ve ses öğretmeni olarak İstanbul Belediye Konservatuvarında öğretmenlik görevine başladı.

Çok tanınmamasına rağmen okullarda öğretilen çok eseri, şarkıları vardır. Bunlar; “Orda Bir Köy Var Uzakta”, “Atatürk Marşı”,”Cennet Türkiyem” Bütün bunların yanı sıra sinemayla da oyuncu olarak görev almıştır.

Rol aldığı filmler:  Kara Sevda 1956, Drakula İstanbul'da (Afif) 1953, Kara Efe 1952, Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi 1952, Ankara Casusu Çiçero 1951, Barbaros Hayrettin Paşa (Vezir) 1951, Tanrı Şahidimdir 1950, Bir Fırtına Gecesi 1950, Fato: Ya İstiklal Ya Ölüm 1949, Bir Yabancı 1948,



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder